Sparkling – 3 vanlige feil

Kan man bruke for mye eller for lite sparkel? Hvor mye skal man pusse for å få et slett resultat? Unngår du disse fallgruvene vil du lykkes bedre med jobben og få et jevnere resultat.

1. Å sparkle flekkvis eller bare i skjøtene på tapet med struktur

Da får du små, flate partier blandet med partier med tekstur. Det er mye bedre å sparkle hele partiet, eller fjerne hele tapetet. Ønsker du å jevne ut en strukturert tapet, så kan det være en god idé å helsparkle, legge veggforyertapet eller nye veggplater.

2. Å bruke for mye eller for lite sparkel

Hva er egentlig best? Tynne lag med sparkel vil kreve flere strøk, tykke lag vil kreve mer pussing og lengre tørketid. For en amatør vil man ha bedre kontroll med litt tynnere lag. Det som er viktig er å ikke fjerne for mye sparkel igjen når man jevner ut med sparkelspaden, så sørg for å ha et lett og jevnt trykk mot underlaget.

Skjøtesparkle

Tykkere sparkellag vil også gi lengre tørketid, og for mange er tid viktig. God ventilasjon hjelper mye på tørketid, så proffer bruker ofte vifter for å få raskere tørk. Sett opp noen vinduer om utetemperaturen tillater det, men beregn flere timer og opptil et døgn i tørketid per strøk. Les alltid anvisningene fra leverandøren av sparkel.

3. Å pusse for mye

Man skal ikke være redd for å pusse lite de første lagene – du skal uansett ha på mer sparkel. Uansett om du helsparkler, skjøtesparkler eller flekksparkler så må du gjøre det i flere omganger, da sparkelmassen krymper. Da er det ikke så viktig at det første strøket ikke er pusset og slipt helt jevnt. Du skal uansett legge på et nytt lag med sparkel.

Det som er viktig er at det er slipt jevnt til slutt, og at du fjerner buler og der det er for mye sparkel, før du maler. Man klarer ikke å slipe så lett etter at man har malt, men man kan alltid sparkle på de fleste malinger om det fremdeles er noen ujevnheter/søkk.

Relaterte artikler