Det du bør tenke på før du skal vaske huset utvendig

Våre eksperter anbefaler å vaske huset en gang i året, og det er like greit å gjøre det om våren sammen med vårrengjøringen. Å vaske fasaden er mer enn bare en estetisk oppgave; det er en viktig del av vedlikeholdet for å forhindre råte og misfarging. En god husvask kan dessuten avdekke om du trenger å male, eller om du kan vente noen år til.

Utover guiden vår: Sånn tar du en årlig vask av huset, deler malermester Åsa her sine beste tips for å oppnå et skinnende rent resultat, fra planlegging og forberedelser til valg av riktig verktøy og teknikk.

En kost til husvask som gjør jobben lettere

Å vaske fasaden kan ofte bli sett på som en kjip jobb som tar mye tid, men det trenger ikke nødvendigvis å være slik! For å gjøre vaskejobben mer effektiv, har vi lansert Jordan Superkost. Det er vår råeste vaskekost til fasade, som gjør husvasken enklere.

Den nye superkosten fra jordanvethvordan til bruk på husvask
Superkosten passer på alle Jordan forlengerskaft.

For at jobben skal bli enda enklere, deler malermester Åsa, fem tips:

Malermester Åsa vasker en vegg med superkosten.
Malermester Åsa viser oss hvordan superkosten enkelt vasker en utvendig vegg.

1. Gode forberedelser og planlegging

Før du begynner bør du få oversikt over hva du trenger å gjøre og hvordan du skal gjøre det. Sørg for å ha kjøpt inn alt du trenger, slik som bøtter, lavtrykksprøyte, Superkost, forlengerskaft og vaskemiddel.

Kan man vaske huset utvendig med grønnsåpe?

Grønnsåpe og Zalo kan etterlate mer problemer enn de løser. Grønnsåpe kan etterlate et fettlag som gjør terrassen glatt, mens Zalo kan skumme opp og kreve mye arbeid for å skylles helt bort. I stedet, se etter et spesialisert rengjøringsmiddel som effektivt fjerner skitt, fett og grønske uten bivirkninger.

– Forklar i butikken hva du skal vaske, så får du et vaskemiddel som passer til ditt bruk.

Usikker på hvordan du faktisk setter i gang med vaskingen? Se her:

2. Vær obs på været

Vaskejobben bør ikke gjøres på dager der sola varmer veggen. Da kan såpe og vann tørke før du får vasket det av. Er det kuldegrader bør du også vente, da kan vann og såpe fryse på veggen.

– Det er veldig viktig å få skylt av alle såperester så det ikke gir striper eller rennemerker. En fuktig dag med litt regn er absolutt den beste tiden å vaske, da får du litt hjelp av regnet også.

Å fukte veggen først er alltid et must. Regnvær er det optimale forhold for å vaske fasade, husvegger og gjerder da det hjelper å fukte ned flatene.

Har du prøvd å putte shampoo i tørt hår? Funket ikke så bra? Sånn er det med husveggen også.

Påfør husvask hvis det er årlig vask, eller kraftvask hvis du vet at du skal male huset. Den matter ned overflaten og gir god malingsheft.

Superkosten dyppet i rengjøringsmiddel og klar til husvask

3. Best å vaske huset før sommeren

Gjør vaskejobben om våren, før planter og trær vokser opp og før du setter ut hagemøbler og grill. Kanskje klipper du ned de buskene som trenger det før du vasker.

– På steder der man har mye trær og blomster, blir det mer grønske og blomsterstøv på terrasser og vegg. Grønske kan være vanskelig å fjerne, men ikke umulig. Gjør det til en vane å ta frem slange og vaskekost når våren kommer. Da ser du mer og kommer lettere til.

Vasker du huset før sommeren kan du nyte det nyvaskede huset i solskinnet med god samvittighet. Du vil også få en god oversikt over andre malejobber og rengjøringsarbeid som du kan sette på planen for sesongen. Kanskje er det noen utemøbler som trenger litt vedlikehold eller en terrasse som også trenger en vask.

4. Bruk riktige verktøy

For å vaske effektivt trenger du først og fremst en god vaskekost, gjerne Jordan Superkost, noen bøtter, tilgang til vann, og en lavtrykksprøyte til å påføre såpe og forlengerskaft. Vi anbefaler også at du bruker gode arbeidshansker og vernebriller. 

– Kanskje vil du investere i et karbonskaft. Det har livstidsgaranti, er mye stivere og bedre å holde i, og lettere å vaske med. 

Foretrekker du å bruke en høytrykksspyler, må du være obs på trykket. Treverket er mykt, så pass på så du ikke ødelegger malingsfilmen eller treverket. Høytrykkspyleren bruker også store mengder vann og trykket leder vannet inn bak bordene og steder det ikke trenger å ende opp. Skal du male, må dette tørkes helt inn igjen, og det kan ta lang tid.

5. Sånn vasker du riktig

Sørg for å skylle av veggen først, påfør så vaskemiddel med en lavtrykksprøyte og bruk deretter Jordan Superkost for å vaske av. 

Et tips er å jobbe nedenfra og oppover. På denne måten vil ikke avrennet sette merker på veggen.

Bruker du i tillegg et forlengerskaft på Superkosten dekker du større områder, får jobben gjort i rekordfart og sparer rygg, skuldre og armer.

– Det er viktig å skylle godt. Husk å skylle av fra toppen og ned, så vannet renner nedover og ikke lager møkkete striper. 

Avdekker vedlikeholdsvasken at du trenger å male huset, bør du vaske enda litt grundigere.

Klar for å sette i gang med å male huset? Vi viser deg hvordan, her.

Relaterte artikler