Skal du male nye gipsplater? Her finner du alt du trenger å vite.   Sånn!

Med nye gipsvegger får du en strøken, slett look på veggene dine. Du kommer langt med litt teknikk på skjøtesparklingen, og noen gode tips til å mette gipsveggene som suger mye maling. Vi hjelper deg igjennom jobben til et skjoldfritt og strøkent resultat.

Sånn velger du riktig utstyr

Gå til produktvelger
Helling av maling i et malekar før man starter å male eller grunne
Grunning av gipsvegg
Maling av gipsvegg med malerull festet på et forlengerskaft

Gips er et veldig populært materiale å velge på veggene i de norske hjem, og mye av grunnen er nok pris og fordi den er mer brannsikker. Sponplater, mdf o.l. er dyrere, men veldig praktisk med tanke på oppheng og tåler mye mer slitasje. Gips krever mye mer forarbeid, så ta det med i betraktning når du beregner pris.

Å male helt nye gipsplater, er ikke veldig annerledes enn å male andre vegger, men den vil absorbere mer maling. Uansett om det er ny gips, spon, MDF eller andre “sugende” og ubehandlede underlag-  gjelder det samme – beregn flere strøk.

Og her kan det være smart å spare den dyreste malingen til de siste toppstrøkene. Noen opplever også skjolder på nye gipsplater, fordi gips og sparkel trekker til seg maling litt forskjellig. Derfor kan et ekstra strøk eller to være nødvendig. Mange kaller det å “grunne” platene, men det kan altså være en vanlig, rimelig maling.

+ Vis mer av teksten

Hvordan få et strøkent resultat på gipsplatene?

Men, for å få et strøkent resultat- starter det hele med skjøtesparkling. Selv om det er helt nytt, er det likevel viktig å rengjøre flaten. Fabrikkproduserte elementer kan ofte inneholde kjemikalierester, og dette må fjernes før maling for å sikre at malingen fester ordentlig til underlaget. I tillegg samler det seg mye skitt og smuss mens platene settes opp som du ikke vil skal feste seg i malingen. Dette er helt avgjørende for et strøkent resultat, og tar ikke mye tid.

Når gipsplatene er satt opp, må de skjøtesparkles før du maler de. Noen få lag med sparkel, og så er du i mål! Her viser vi deg hvor enkelt det kan være å skjøtesparkle. Og når veggene er klare til å bli malt, kan det som sagt være lurt å starte med grunning/rimelig maling til de første 2 strøkene, før du bruker en dyrere toppstrøksmaling. Det er fordi rå gipsplater suger litt ujevnt, og mye mer maling enn man tror. Ikke vær gjerrig med malingen, og bruk en ordentlig rulle som tar opp mye maling. Da går det mye raskere å male, og du får jevnere sluttresultat.

Verdt å vite om maling av nye gipsvegger

Ja, det kan du. Bare sørg for at gipsveggen er klargjort og skjøtesparklet først! Og husk at rå gips suger til seg mye maling, så du må beregne ekstra strøk. Da kan det være lurt å bruke en grunning eller billigere maling på de første strøkene.

Jo jevnere underlaget er, desto finere blir sluttresultatet. Hvis du grunner før du maler, vil du sikre at malingen sitter bedre. Husk, en ny gipsvegg trenger minimum to strøk med maling etterpå. Men grunningen trenger ikke være en spesialmaling, det kan gjerne være en rimelig maling for å “mette” veggen, før du bruker en ordentli toppstrøksmaling i høy kvalitet på de siste to strøkene. Da blir det strøkne vegger!

Til selve skjøtesparklingen trenger du noe spesialutstyr, men til malingen kan du bruke samme rulle og pensel som du bruker til å male andre slette vegger. Vår beste rull for strøkne vegger, en presisjonspensel til detaljene og opp til tak og et skikkelig malebrett som rommer mye maling, da jobber du raskere. Siden gips suger til seg mye maling er det supersmart og ha mye maling tilgjengelig, så slipper du å fylle opp brettet så ofte! I denne produktvelgeren finner du alle produktene du trenger til jobben.

Ja, det er i utgangspunktet det. Men det krever tid, godt utstyr og litt tålmodighet å få det helt strøkent. Vi viser deg steg for steg hvordan du skal gjøre jobben her.